Zoete Aardappel met open hart

Pablo Ponce - Solo Exhibition
Galerie ARTTRA, Tweede Boomdwarsstraat 4 1015 LK Amsterdam
5 Nov - 31 Dec 2022
‘Sweet potato with open hart’ – oil on canvas, 60x 80 cm – 2021

In de schilderijen cyclus “Zoete aardappel met open hart”, is de Argentijn Pablo Ponce (La Plata) op zoek naar een parallelle wereld, een andere dimensie; waar de tijd cyclisch is, en waarbij er sprake is van een terugkomst tijd.   

Pablo Ponce Gomes de Saravia woont /werkt sinds 2001 in Amsterdam. Na de Academie voor Beeldende Kunsten, Scenografie, La Plata in Buenos Aires te Argentinië van 1992-1998 heeft hij de Gerrit Rietveld academie, afdeling keramiek gevolgd (2009-2012).  

Hij werkt met metaforen zoals de zoete aardappel opdat deze herkenbaar is in beide culturen, zowel in Europa als in Latijns-Amerika.  Voor hem is de zoete aardappel met open hart met kind, een metafoor voor zowel de Madonna met kind als ‘de Pacha Mama,’ het begrip ‘Moeder Aarde ‘in Latijns-Amerika.  

Pablo stelt zich constant de vraag af of we de werkelijkheid /de natuur in al zijn volheid wel kunnen waarnemen?  Pablo ziet zijn leven als een proces van verandering en beweging zoals in de natuur, alles is in transitie, het is voor hem de alchemie van transformatie. Zo ziet hij de kosmos als de natuur en de microkosmos bevindt zich binnen ons.  

Hij ziet zijn werk als een syncretische constructie met natuurlijke elementen en alledaagse voorwerpen zoals zoete aardappelen, organen, wortels, aderen, botten, micro-organismen, die behalve in het lichaam ook denkbeeldig onder de grond zouden kunnen bestaan. 

Naast schilder is hij tevens een begenadigd keramist, vanaf 26 -11 tot 29-10-2023 is zijn installatie ‘Wandering Walls’ (2016) te zien in het Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden tijdens de tentoonstelling ‘Handle with Care”. 

Waar geen woorden zijn, zijn beelden. 


Visual-art – Sweet potato

www.arttra.com/en/galerie

Share this news with friends