Group Exhibition
Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden

"Handle with Care"

Zoete Aardappel met open hart

‘Zoete aardappel met open hart’
(2021), olie op doek, 60x 80 cm

Pablo Ponce - Solo Exhibition

"Zoete Aardappel met open hart"

Opening: 5 november van 16.00 tot 19.00 uur

In de schilderijen cyclus “Zoete aardappel met open hart”, is de Argentijn Pablo Ponce (La Plata) op zoek naar een parallelle wereld, een andere dimensie; waar de tijd cyclisch is, en waarbij er sprake is van een terugkomst tijd.   

Pablo Ponce Gomes de Saravia woont /werkt sinds 2001 in Amsterdam. Na de Academie voor Beeldende Kunsten, Scenografie, La Plata in Buenos Aires te Argentinië van 1992-1998 heeft hij de Gerrit Rietveld academie, afdeling keramiek gevolgd (2009-2012).  

Hij werkt met metaforen zoals de zoete aardappel opdat deze herkenbaar is in beide culturen, zowel in Europa als in Latijns-Amerika.  

Voor hem is de zoete aardappel met open hart met kind, een metafoor voor zowel de Madonna met kind als ‘de Pacha Mama,’ het begrip ‘Moeder Aarde ‘in Latijns-Amerika.  

Pablo stelt zich constant de vraag af of we de werkelijkheid /de natuur in al zijn volheid wel kunnen waarnemen?  

Pablo ziet zijn leven als een proces van verandering en beweging zoals in de natuur, alles is in transitie, het is voor hem de alchemie van transformatie. Zo ziet hij de kosmos als de natuur en de microkosmos bevindt zich binnen ons.  

Hij ziet zijn werk als een syncretische constructie met natuurlijke elementen en alledaagse voorwerpen zoals zoete aardappelen, organen, wortels, aderen, botten, micro-organismen, die behalve in het lichaam ook denkbeeldig onder de grond zouden kunnen bestaan. 

Naast schilder is hij tevens een begenadigd keramist, vanaf 26 -11 tot 29-10-2023 is zijn installatie ‘Wandering Walls’(2016) te zien in het Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden tijdens de tentoonstelling ‘Handle with Care”. 

Waar geen woorden zijn, zijn beelden. 

Orde en Chaos - Johan van Oldenbarnevelt

Pablo Ponce exhibits at two locations in the city center of Amersfoort together with 26 artists to show their visions in regards with the meaning of ” Johan van Oldenbarnevelt”.

Sint-Joriskerk & Galerie de Ploegh in Amersfoort.

Triennale-2021 poster

Keramiek Triënnale 2021

Pablo Ponce 2021, Artist in Residence, Stichting de Vrolijkheid

Theaterproject met vluchtelingen kinderen en jongeren in KunstLab Nest Katwijk.

Ik wil kinderen als kunstenaars een podium geven door ze te beschouwen als mede-Artists in Residence in het KunstLab.Het thema is “reizen, migratie, onderweg en in beweging zijn …”

Het project wordt een gezamenlijk multidisciplinair werk met mijn collega-kunstenaars van de Vrolijkheid op basis van dit thema.

De basis van dit AiR-project bestaat uit het werken met een groep kinderen uit AZC Katwijk, vanuit de overtuiging dat “KUNST GEEN AGE HEEFT“.

Wordt de artistieke creatie bepaald door leeftijd? Bestaan er kunstenaarkinderen, puur, zonder voorafgaande artistieke opleiding?

Kinderen hebben een creatieve en expressieve kracht waarbij beperkingen alleen optreden wanneer volwassenen proberen hen te beïnvloeden en te veranderen.
Mijn ervaring met het lesgeven aan kinderen heeft me de kans gegeven om veel kunstenaarkinderen, kinderen met speciale talenten in de kunst te ontmoeten, van wie sommigen zeer zeker zijn van hun talent en creatieve capaciteit.
Ik beschouw deze kinderen als metgezellen op mijn reis, van een reis zonder grenzen, waar onze dromen gaan waarheid worden.

In the divinity of Nature

In the divinity of Nature

Pablo Ponce 2021, Artist in Residence, Stichting de Vrolijkheid

With this new work I am looking for the answers there are within myself. Themes such as nature, cosmos, freedom, identity light and dark are part of this new work that I am developing.With this new series of paintings i explore the divinity of nature and how that resonates with my inside.“Nature is therefore the most direct source of knowledge, says Jacob Bohme”.

I know nature is also within myself. In Latin America’s pre-Hispanic cultures they believe we are a part of nature, of the cosmos and not the center as we start conceiving during and after the renacens.

artikel op dewestkrant.nl - Foto Michelle Schulte

Pablo Ponce zit met zijn atelier in Broedplaats HW10 in Slotervaart. Met zijn kunst wil hij laten zien hoe onze maatschappij is veranderd, en niet altijd op een positieve manier. “Ik ben opgegroeid in Argentinië, waar we in de jaren zeventig en tachtig een militaire dictatuur hadden. Ik heb twee familieleden verloren, dus ik ben opgegroeid met angst. Op de Gerrit Rietveld Academie kreeg ik het idee om te werken met het thema van de vermiste mensen in Argentinië. Het ontwikkelen van dat thema was ook goed voor mijzelf, als een soort schoonmaak van binnen, van de herinneringen en de pijn.

Orde en Chaos | Johan van Oldenbarnevelt

Opening zaterdag 11 mei: om 14.30 uur ontvangst in Galerie de Ploegh met een inleiding door Birgitta van Blitterswijk, conservator, vervolgens om 16.00 uur ontvangst in de Sint-Joriskerk met een openingswoord door René van Stipriaan, literair-historicus, en presentatie van de catalogus. Op twee locaties in de binnenstad van Amersfoort laten 26 kunstenaars hun visie zien op de betekenis van Johan van Oldenbarnevelt. De fenomenen van toen zoals de strijd om geloofs- en individuele vrijheid, het verlangen naar tolerantie, het zich verweren tegen onderdrukking, het opvangen van vluchtelingen, zijn nog altijd actuele onderwerpen. Onder de exposanten 10 gastkunstenaars: Nelson Carrilho, Wietse Dekker, Rikke ter Horst, Maria Ikonomopoulou, Omar Imam, Gregory Kohelet, Pablo Ponce, Lyanne Tonk, Eleni Tzatzalos en Nora Welgraven.

Portrait of sweet potato
Galerie De Witte Voet is een maand te gast in Projectruimte BMB te Amsterdam, met de tentoonstelling Work in Progress

Tentoonstelling Work in Progress in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129. De deelnemende kunstenaars zijn Anne Ausloos, Pablo Ponce, Wilma Bosland, Rod Bugg in samenwerking met Julia Manheim, Trees De Mits samen met Marnix Hoys, Pieter Geraedts, Jeroen Heerwegh, Maarten Heijkamp, Jassu Kaneko, Vincent McGourty, Tilmann Meyer-Faje, George Nijs, Tejo Philips, Rem Posthuma, Anton Reijnders en Netty van den Heuvel, Nick Renshaw, Karen Santen, Anne-Marie van Sprang, Piet Stockmans, Irja Syvertsen, Xavier Toubes en Christian Wisse.

Galerie De Witte Voet: 1975-2017

De tentoonstelling toont de kwaliteit en de diversiteit van het werk dat in de afgelopen 42 jaar door De Witte Voet geëxposeerd is. Het merendeel van de werken die worden getoond zijn destijds aangekocht door het Princessehof via Galerie De Witte Voet.De kunstenaars komen uit binnen- en buitenland en de werken zijn vaak experimenteel van aard. Er is werk te zien van onder anderen Satoru Hoshino, Maarten Heijkamp, Pablo Ponce, Nick Renshaw, Piet Stockmans, Irene Vonck en Anne-Marie van Sprang. Vanaf 8 December t/m 27 Oktober 2019. Princessehof keramiek Museu, Leeuwarden.

"HOREN" groep exhibition

13 oktober 2018 "HOREN", groep exhibition in De Hallen Amsterdam. From 13:00 until 19:00 pm.

Ceramics Triennial 2018

Spring 2018 In spring 2018 I participate in a large ceramic manifestation - Ceramics Triennial 2018 - organized by the Dutch Association of Ceramists (NVK) and hosted by CODA Museum in Apeldoorn.

International Art Biennale El Vendrell

Have the honor to be part of the International Art Biennale El Vendrell in Spain this year, September and October 2017. The Jury of the 9th International Biennial of Ceramics has already issued its verdict on the artists who will exhibit their work in this year's show, which can be visited from Friday 29 September in the Portal Portal del Pardo (El Vendrell). In total, 206 works of 103 ceramists from all over the world have been presented. Most of the participants are from the Spanish State, France and Argentina, but there have also been participation from Austria, Belgium, Holland, Hungary, India, Israel, Italy, Japan, Mexico, Poland, Portugal, Romania, Russia, South Africa, Taiwan and Turkey.

Kunstenaars dat ze wonen in Nederland
"Kunstenaars dat ze wonen in Nederland"

Gallery De Witte Voet in Amsterdam presents the groep exhibition of "Kunstenaars dat ze wonen in Nederland". The Opening is on Saturday, the 11th of March at 4pm. The exhibition is possible to be seen until 25th March in Kerkstraat 135 - Amsterdam.

In 2017 I start to work with a new project called “Symbols and icons in the cyclic time“.

January

I’m participate of a international art-project “POST-COLONIALISM?“, the exhibition its possible to be seen until 21th of January in Benjamini Contemporary Ceramic Center in Tel Aviv – Israel.

January-February

Art education for children. Project “LEVENDE KAART 2017“. Ceramics workshop.

February-March & April

Ceramic Workshop” for adult people in my atelier from Hw10, every Thursday of February, March & April. From 19:00 until 21:00 o’clock.